Kasta inget – Wellpapp kartong, det ultimata byggmaterialet

Wellpapp kartong

Wellpapp kartong det ultimata byggmaterialet. Det överkomliga priset. Oftast helt gratis. Tillgängligheten, hållbarheten och förlåtande karaktären hos Wellpapp kartong har skapat en helt ny genre av konstnärer.

Wellpapp kartong är billigt. Efter några köp på Amazon ger de sparade Wellpapp kartong allt material som behövs för nästa projekt. Wellpapp kartong är lätt att skära, forma, vika och stapla. På grund av sin design fungerar de som starkt stödmaterial, samtidigt som Wellpapp kartong är extremt böjlig. Wellpapp kartong kan målas och lackas, eller bara var som det är. Det är verkligen det ultimata byggmaterialet för konstnärer i alla åldrar.

Olika typer av Wellpapp kartong

När man vill bygga med Wellpapp kartong är det viktigt att notera att det finns ett antal olika typer att välja mellan. Tjockleken varierar, och beroende på vad du bygger, kommer du att vilja välja därefter. Tunnare kartong är lättare att skära men kan behöva med stöd. Tjockare kartong har bra stöd men svårare att forma fint.

Tekniker

Man kan fylla en bok eller två enbart om detta ämne, men här är ett par tekniker som kan komma väl till hands.

Skärning med räfflorna: När du skär ska du skära i riktningen av räfflorna. Dessa bitar ska stå upp för bästa bärkraft.

Byggstöd: För att hålla hörnen starka hjälper det att lägga till stödbitar, limmade på insidan. Små triangulära bitar kan ge det extra stödet och hjälpa till att bibehålla den förutbestämda vinkeln på de sammanfogade sidorna.

Stapling: När du behöver större styrka än vad ett enda lager kartong kan ge, så limmar du ihop två lager kartong. Gärna i motsats vinkel till varandra. Det blir superstarkt. Samma tillvägagångssätt används vid tillverkning av plywood. Denna teknik bygger inte bara styrka utan kan hjälpa så att bitarna inte blir skeva..

Verktyg

När man arbetar med Wellpapp kartong finns det flera verktyg som tjänar specifika ändamål väl. För vuxna kan det fungera bra att använda en X-Acto-kniv eller lådskärare. Men för den yngre behövs det säkrare verktyg. Klever Kutter,  ett enkelt verktyg för att göra långa, raka snitt på kartong. På grund av sin design är bladet svårt att nå med fingrarna, men det skär lätt in i materialet. För andra snitt, prova Canary Cutters , som fungerar som en liten såg för att skära igenom materialet.